بررس اثرپرتو گامابرآلودگی میکروبی و کیفیت چای خشک سیاه |
کد مقاله : 1032-TEACONF (R1) |
نویسندگان: |
خدیجه قطبی کهن *1، شیوا روفی گری حقیقت2، رویا رفیعی3، رضا آزادی4، رامسینا بت عیشو5 1تهران کارگر شمالی سازمان انرژی اتمی ایران 2خ شیخ زاهد گیلانی 3کارشناس آزمایشگاه 4رئیس پژوهشکده چای استان گیلان، لاهیجان، خیابان شیخ زاهد گیلانی، پژوهشکده چای کشور 5ریس آزمایشگاه میکروبیولوژی،پژوهشکده کاربرد پرتوها، پژوهشگاه علوم و فنون هسته ای، سازمان انرژی اتمی ایران،تهران کارگر شمالی |
چکیده مقاله: |
هدف از انجام این تحقیق، تعیین دز مناسب پرتو گاما ) kGy 15،kGy10، kGy5( برای از بین بردن آلودگی های باکتریایی و قارچی موجود در چای خشک سیاه بدون ایجاد تغییر محسوس در فاکتورهای فیزیکوشیمیایی و خصوصیات حسی مؤثر بر کیفیت چای می باشد. تعیین میزان آلودگی اولیه باکتریایی و قارچی با استفاده از100 نمونه چای سیاه شکسته بهاره لاهیجان و با روش استاندارد کشت آمیخته در محیط هایPCA و SDA انجام گرفت. در نمونه شاهد، حداکثر آلودگی باکتریایی cfu/g)103× 4/4( و آلودگی قارچی cfu/g)102× 6/2( بود که با اعمال دز kGy 10 به طور کامل حذف گردید. بعلاوه، بر اساس مقایسه نتایج آنالیز آماری صفات کیفی (تئافلاوین، تئاروبیجین، رنگ کل و شفافیت با روش رنگ سنجی) چای پرتودیده و شاهد، مشخص گردید که نمونه های پرتودهی شده با دز kGy5 تغییر معنی داری با شاهد نداشته اما مقدار آنها با اعمال دزهای دیگر به میزان کمی کاهش یافته است. از طرف دیگر، میزان فعالیت آنتی اکسیدانی در نمونه های شاهد و دز kGy5 کمتر از نمونه های kGy10 و kGy15 بود .نتایج آزمون حسی بین نمونه شاهد و دزهای مختلف پرتودهی نشان داد که تفاوتی از نظر ظاهر، رنگ، عطر و طعم در چای دم کرده و تفاله آن وجود ندارد و بنابراین پرتوفرآوری بر خصوصیات حسی چای بی تاًثیر بوده است و انتظار می رود که بتواند به عنوان یک روش نوین برای افزایش زمان انبارمانی چای خشک در کشور استفاده شود. |
کلیدواژه ها: |
انبارمانی، پرتوفرآوری،چای، گاما |
وضعیت : مقاله برای ارائه شفاهی پذیرفته شده است |