اثر کاربرد ورمی کمپوست در شرایط گلدانی بر عملکرد و کیفیت اسانس گیاه دم نوش به لیمو (Lippia citriodora L.)
کد مقاله : 1047-TEACONF
نویسندگان:
علی محبوب خمامی *
لاهیجان-جنب کاشف السلطنه-ایستگاه تحقیقات گل و گیاهان زینتی
چکیده مقاله:
ورمی کمپوست یکی از منابع بسیار مفید برای بهبود کیفیت خاک های زراعی و افزایش عملکرد در گیاهان مختلف است. ورمی کمپوست حاوی عناصر کم مصرف و پر مصرف است و نظر به اینکه ماده مؤثره در گیاهان دارویی می تواند تحت تأثیر مستقیم برخی عناصر ریزمغذی قرار گیرد، می توان از آن در کشت گیاهان دارویی استفاده کرد. ورمی کمپوست به عنوان جایگزین برای کودهای شیمیایی، به منظور افزایش حاصلخیزی خاک، و تولید محصولات در کشاورزی پایدار مطرح است. با توجه به لزوم مدیریت تغذیه گیاهی در راستای افزایش و پایداری تولید و حفظ محیط زیست، این تحقیقاتی به منظور بررسی اثر ورمی کمپوست کود دامی و ورمی کمپوست خاک اره بر عملکرد کمی و کیفی گیاه دم نوش به لیمو و اسانس آن با 3 تیمار و 5 تکرار در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی انجام گرفت. نتایج نشان داد که ورمی کمپوست ها در مقایسه با شاهد اثرمعنی داری بر عملکرد و وزن اسانس و مواد موثره Eugenol و Spathulenol در به لیمو دارند. بر این اساس بیشترین وزن خشک برگ از ورمی کمپوست کود دامی و بیشترین وزن اسانس (11/0گرم) و مواد موثره Eugenol (87/2٪) و Spathulenol(33/3٪) از ورمی کمپوست خاک اره به دست آمد.
کلیدواژه ها:
اسانس، خاک اره، کود دامی، ورمی کمپوست
وضعیت : مقاله برای ارائه شفاهی پذیرفته شده است