مقایسه میزان آلودگی فتالاتی برندهای مختلف چای ایرانی و خارجی موجود در بازار ایران در سال 1395
کد مقاله : 1085-TEACONF
نویسندگان:
کریم ابراهیم پور *1، محمد مهدی امین2، علی فاتحی زاده2، افشین ابراهیمی2، فروز رستگاری3
1اصفهان-خیابان هزارجریب-دانشگاه علوم پزشکی اصفهان-دانشکده بهداشت-گروه مهندسی بهداشت محیط
2عضو هیات علمی، گروه مهندسی بهداشت محیط، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان
3مرکز تحقیقات محیط زیست، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان
چکیده مقاله:
چکیده
چای یکی از قدیمی ترین نوشیدنی های مورد علاقه مردم جهان می باشد. برآورد ها حاکی از نوشیده شدن 18 تا 20 میلیارد فنجان چای در روز در سراسر جهان می باشد. مصرف سرانه چای در ایران حدود 6/1 کیلوگرم در سال برآورد شده است. با توجه به مصرف بالای چای در ایران و برخی دیگر از کشور ها، هرگونه آلودگی احتمالی در چای می تواند سلامت افراد جامعه را به مخاطره بیندازد. فتالات ها به صورت گسترده در محصولات مصرفی مورد استفاده قرار گرفته و امروزه به یک آلاینده مهم زیست محیطی تبدیل شده اند. مواجهه با آنها خطرات جدی برای سلامت انسان از جمله اختلالات هورمونی و عوارض تولید مثلی را به دنبال دارد. در این مطالعه میزان آلودگی فتالاتی برندهای مختلف چای ایرانی و خارجی موجود در بازار ایران در سال 1395مورد بررسی قرار گرفته است. نمونه های چای به روش مرسوم دم کردن چای آماده و به روش میکرو استخراج مایع-مایع پخشی استخراج و با دستگاه گاز کروماتوگراف مجهز به طیف سنج جرمی (GC-MS) آنالیز شد. یافته های این مطالعه نشان داد که همه انواع فتالات ها در نمونه های چای خارجی بیشتر از نمونه های چای ایرانی بود. در نمونه های چای سبز میزان دی اتیل هگزیل فتلات بیشتر از چای سبز و چای های عطری بود. همه انواع فتلات های تحت مطالعه و به خصوص دی اتیل فتالات در چای های عطری بیشتر از چای های سیاه بود. به احتمال زیاد فرایند های فرآوری منشاء اصلی آلودگی فتالاتی چای باشند.
کلیدواژه ها:
کلمات کلیدی: ایران، چای، چای سبز، چای عطری، فتالات، آلودگی
وضعیت : مقاله برای ارائه شفاهی پذیرفته شده است