اثرات مقدار مضر برخی عناصر درچای دم کرده بر سلامت انسان (مقاله مروری)
کد مقاله : 1101-TEACONF
نویسندگان:
فاطمه پارسا *1، لیلا تیزهوش2، علیرضا کاظم پور3
1لاهیجان- پژوهشکده چای
2کارشناس اقتصاد
3کارشناس و مدیر اداری
چکیده مقاله:
چای با نام علمی Camellia sinensis یکی از مهمترین نوشابه‌های غیرالکلی درجهان است، که بیش از دو سوم مردم جهان، به دلیل واص دارویی و اثرات تقویتی، از آن می‌نوشند. در بیشتر موارد، چهار نوع چای ‌فرآوری ‌شده شامل سیاه، اولانگ، سبز و ‌سفید وجود دارد، که به صورت دم‌کرده (عصاره آب از برگ ‌سبز ‌چای‌ فرآوری‌شده) استفاده می‌شود. چای به دلیل جذب عناصر مغذی نقش مهمی در سلامت انسان دارد. اما ممکن است، مقادیر اضافی از عناصر نیز توسط گیاه جذب ‌شود، که برای سلامتی مضر است. تحقیقات روی اندازه‌گیری مقدار عناصر و فلزات سنگین در انواع برندهای چای دم کرده از نقاط مختلف جهان نشان داد، که مقدار آلومینیوم (Al)، آرسنیک (As)، کادمیوم (Cd)، کروم (Cr)، مس (Cu)، سرب (Pb)، منگنز (Mn) و نیکل (Ni) به ترتیب 82/16 - 06/0میلی‌گرم بر لیتر،53/1 – 0 میکروگرم بر لیتر، 79/0 -0 میکروگرم بر لیتر،2/43 - 0میکروگرم برلیتر،0/40 – 02/0 میلی‌گرم برلیتر، 6-0 میلی‌گرم بر لیتر 250-1/0 میلی‌گرم بر لیتر،16/0– 0 میلی‌گرم برلیتر است. نتایج نهایی نشان داد، که به طور میانگین، داده‌های گزارش شده، در محدوده مجاز برای انسان قرار دارند. البته مقدار عناصر در تعداد کمی از نمونه‌ها بیشتر از حد مجاز بود، که باید کنترل کمی آن، به عنوان یک نوشیدنی پرمصرف در بحث سلامت افراد جامعه، جزء اولویت‌های کنترل بهداشتی مواد غذایی قرار گیرد.
کلیدواژه ها:
چای، عناصر، چای دم‌کرده‌ و سلامت انسان
وضعیت : مقاله برای ارائه به صورت پوستر پذیرفته شده است