اثر بازدارندگی عصاره‌های پروتئینی گیاهان دارویی انیسون و خاکشیر شیرین بر فعالیت پروتئاز کل لوله گوارشی بید آرد، Ephestia kuhniella (Zeller) (Lepidoptera: Pyralidae)
کد مقاله : 1118-TEACONF
نویسندگان:
سولماز عظیمی *1، شیما رحمانی2
1تبریز-کیلومتر سی پنج جاده تبریز-مراغه، دانشگاه شهید مدنی آذربایجان دانشکده کشاورزی گروه گیاهپزشکی
2علوم تحقیقات دانشگاه آزاد اسلامی تهران
چکیده مقاله:
بید آرد یکی از آفات مهم پس از برداشت محصولات انباری در سراسر جهان است. امروزه به دلیل اثرات نامطلوب سموم شیمیایی، مطالعه مهارکننده‌های آنزیم پروتئاز کل در حشرات، به عنوان روش جایگزین برای برنامه‌های مدیریت آفات مورد توجه قرار گرفته است. در پژوهش پیش رو، لوله گوارش لاروهای سن چهارم بید آرد از جمعیت پرورش یافته دانشگاه شهید مدنی آذربایجان، جداسازی و عصاره آنزیمی آن استخراج شد تا اثر 4 غلظت مختلف (23/0، 68/0، 98/0 و 31/1 میکروگرم) از عصاره پروتئینی بذر انیسون (Pimpinella anisum) و خاکشیر شیرین (Descurainia sophia) پس از استخراج توسط کلرید سدیم 1/0 مولار، روی فعالیت پروتئاز حشره بررسی شود. نتایج نشان داد که پروتئین مهارکننده، استخراج شده از انیسون در مقایسه با خاکشیر شیرین مهارکنندگی بالایی دارد. سنجش فعالیت آنزیم پروتئاز در حضور غلظت های مختلف از عصاره انیسون و خاکشیر نشان داد، بین افزایش غلظت پروتئین و درصد مهار آنزیم رابطه مستقیم وجود دارد. بالاترین مهارکنندگی آنزیم، تحت تأثیر هر دو مهارکننده، در pH برابر با 9، مشاهده شد. بدین ترتیب، بذر انیسون و خاکشیر شیرین می‌توانند به عنوان منابع مؤثر و مهمی از مهار کننده آنزیم پروتئاز معرفی شوند و به عنوان جایگزین برای سموم شیمیایی در آینده نزدیک مورد توجه قرار گیرند.
کلیدواژه ها:
آفات انباری، آنزیم، انیسون، خاکشیر شیرین
وضعیت : مقاله برای ارائه به صورت پوستر پذیرفته شده است