ارزیابی اثر نماتود مولد زخم ریشه‌ Pratylenchus loosi بر چندین شاخص‌ مهم کیفی چای (Camellia sisnensis) در ایران
کد مقاله : 1122-TEACONF
نویسندگان:
فرشته اکبری گوابری *1، علی سراجی2، صنم صفائی چائی کار2، شیوا روفی گری حقیقت3
1تهران. شهرک غرب. بلوار دادمان. خیابان معراج. کوچه دوم. پلاک ۱۲. واحد ۳
2لاهیجان-خیابان شیخ زاهد گیلانی- پژوهشکده چای
3خ شیخ زاهد گیلانی
چکیده مقاله:
نماتود مولد زخم ریشه‌ی چای (Loof, 1960 Pratylenchus loosi)، یکی از مهم‌ترین عوامل خسارت‌زای گیاه چای در ایران و اغلب کشورهای مهم چای‌خیز جهان می‌باشد. به ‌منظور بررسی تأثیر این عامل خسارت‌زا بر چندین شاخص مهم کیفی برگ سبز و چای خشک شامل درصد تانن، درصد عصاره‌ی آبی، درصد ماده‌ی جامد و هم‌چنین درصد رطوبت، آزمایشی در قالب طرح اسپلیت‌پلات در زمان با چهار تیمار (سطوح مختلف آلودگی به نماتود و شاهد) و سه تکرار در سال 1395 در سه منطقه‌ی مختلف چای‌کاری شمال کشور به اجرا درآمد. نتایج پژوهش نشان داد این نماتود علاوه بر خسارت کمی، باعث خسارت کیفی به محصول چای می‌شود. در اثر آلودگی به نماتود درصد شاخص‌های کیفی از قبیل عصاره‌ی آبی و تانن کاهش و درصد ماده‌ی جامد افزایش یافت. نتایج حاصل از مقایسه میانگین صفات مورد ارزیابی در زمان‌های مختلف برداشت در بهار (خرداد) و تابستان (مرداد) نشان داد که کم‌ترین جمعیت نماتود در یک گرم ریشه، متعلق به برداشت بهاره بوده؛ در حالی که جمعیت نماتود در یک‌صد گرم خاک در بهار بیش‌تر از تابستان مشاهده شد.
کلیدواژه ها:
چای، نماتود مولد زخم ریشه، Pratylenchus loosi، ارزیابی خسارت کیفی.
وضعیت : مقاله برای ارائه به صورت پوستر پذیرفته شده است