ارزیابی توانایی اراضی زراعی شهرستان ازنا (استان لرستان) در تأمین نیاز تغذیه‌ای عناصر پرمصرف گیاه زعفران به کمک GIS
کد مقاله : 1172-TEACONF
نویسندگان:
حسین پورهادیان *
لرستان- ازنا- محله نیروگاه- خیابان شهید آسترکی- منزل آقای جعفری- طبقه دوم- کدپستی 6871713794
چکیده مقاله:
بررسی دقیق میزان عناصر قابل دسترس در خاک برای تولید محصول مهمی مثل زعفران ضروری می‌باشد. به‌همین منظور نقشه حاصل‌خیزی خاک اراضی زراعی شهرستان ازنا به کمک GIS و AHP برای کشت گیاه زعفران تهیه شد. جهت تهیه لایه‌های رستری عناصر پرمصرف خاک (نیتروژن کل، پتاسیم، فسفر قابل دسترس) از اطلاعات 41 نقطه نمونه‌برداری‌شده خاک استفاده شد. ابتدا لایه رستری این عناصر به ‌کمک روش میان‌یابی IDW در محیط نرم‌افزار10.5 ArcGIS در محدوده اراضی زراعی منطقه مورد مطالعه تهیه شد. سپس نقشه‌های مربوط به هر عنصر با استفاده از AHP وزن‌دار شده و با روی هم‌گذاری لایه‌ها، نقشه حاصل‌خیزی خاک تهیه شد. به‌منظور انطباق لایه‌های تولید شده با نیاز تغذیه‌‌ای گیاه زعفران، نیازهای تغذیه‌‌ای این گیاه با استفاده از منابع علمی تعیین گردید. براساس نیاز تغذیه‌ای گیاه زعفران لایه هر عنصر و لایه نهایی به پنج طبقه با حاصل‌خیزی عالی، خوب، متوسط، ضعف و خیلی‌ضعیف تقسیم شد. بررسی نقشه نهایی نشان داد حاصل‌خیزی این منطقه بیشتر در دو طبقه ضعیف (62/35155 هکتار) و متوسط (49/31613 هکتار) واقع شد و طبقات با حاصل‌خیزی خیلی‌کم (26/37 هکتار) و خوب (43/83 هکتار) بخش ناچیزی از منطقه را به خود اختصاص دادند، اما طبقه عالی فاقد سهم بود. بررسی نقشه عناصر خاک نشان داد میزان نیتروژن کل باعث محدودیت در کل منطقه گردید، اما میزان فسفر و پتاسیم قابل دسترس به‌ترتیب باعث محدودیت در 46/58 و 86/36 درصد اراضی برای کشت زعفران شدند. نتیجه نهایی این تحقیق حاکی از توجه به تغذیه گیاه زعفران در سطح شهرستان ازنا بخصوص از نظر میزان نیتروژن دارد.
کلیدواژه ها:
حاصل‌خیزی، زعفران،AHP، GIS
وضعیت : مقاله برای ارائه شفاهی پذیرفته شده است