تاثیر تیمار سرما و نور در جوانهزنی بذر گیاه چای (Camellia sinensis L.) |
کد مقاله : 1182-TEACONF (R1) |
نویسندگان: |
امینه زینالی *1، میترا پارسا2، منا کاشانچی3 1تهران- اوین- دانشگاه شهید بهشتی- پژوهشکده علوم پایه کاربردی جهاد داشگاهی - صندوق پستی 1171 - 19615 2عضو هیئت علمی پژوهشکده علوم پایه کاربردی جهاد دانشگاهی 3کارشناس آزمایشکاه پژوهشکده علوم پایه کاربردی جهاد دانشگاهی |
چکیده مقاله: |
چای دومین نوشیدنی پرمصرف در جهان بعد از آب میباشد و لذا یک محصول اقتصادی مهم است که در بیش از 50 کشور دنیا کشت میشود. در پژوهش حاضر بهمنظور بررسی اثر پیش تیمار سرما بر میزان جوانهزنی بذر از طرح بلوک کاملاً تصادفی در 5 تکرار با 3 تیمار 24 ساعت، 96 ساعت، 720 ساعت (1 ماه) در دمای 4 درجه سانتیگراد استفاده شد. پس از آن بذور برای جوانهزنی در محیط MS با دو تیمار نور متناوب (16 ساعت روشنایی و 8 ساعت تاریکی) و تاریکی کامل درون اتاقک رشد قرار گرفتند. براساس نتایج بهدستآمده درصد و سرعت جوانهزنی در بذوری که تحت تیمار سرمایی بیشتر قرار گرفته بودند افزایش داشت و با احتمال p<1% اختلاف معنیدار بین تیمارهای سرمایی وجود داشت. همچنین در بررسی تاثیر نور بر جوانهزنی بذر چای مشخص شد بین تیمار سرما و نور اثر متقابل وجود دارد، بدین معنا که بذوری که تحت تاثیر سرما به مدت یک ماه قرار گرفتند در شرایط نوری متناوب درصد جوانهزنی بیشتری را نشان دادند. |
کلیدواژه ها: |
تیمار سرما، جوانهزنی، چای، Camellia sinensis |
وضعیت : مقاله برای ارائه به صورت پوستر پذیرفته شده است |