تاثیر ساپونین بذر چای بر خصوصیات زیستی و مرگ و میر حشرات آفات |
کد مقاله : 1005-TEACONF (R1) |
نویسندگان: |
فاطمه پارسا *1، سمر رمزی2 1لاهیجان- پژوهشکده چای 2استادیار پژوهشی حشرهشناسی، پژوهشکده چای، موسسه تحقیقات علوم باغبانی،سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، لاهیجان، ایران. |
چکیده مقاله: |
ساپونینها یک گروه از ترکیبات فعال با خواص متعدد زیستی هستند که از سوخت و سازهای ثانویه سنتز میشوند. آنها در تعداد زیادی از گیاهان وحشی و محصولات کشت شده از جمله تیره چاییان (Theaceae)وجود دارند. شناختهشدهترین جنس از این خانواده کاملیا است که برگهای آن برای تولید چای با نام علمی Camellia sinensis استفاده میشود. گیاه چای بعد از مرحلهی گلدهی، بذرهای درشت و روغنی به وجود میآورد که نسبت به سایر قسمتهای گیاه، دارای بیشترین مقدار ساپونین است. بیشترین تاثیرات مشاهده شده از ساپونین، بعد از استخراج و جداسازی از بذر چای، بر روی خصوصیات زیستی و مرگ و میر حشرات آفات شامل کاهش جذب غذا، کاهش وزن، عقبافتادگی در رشد، کاهش تولیدمثل و افزایش مرگ و میر است. درحالی که کمترین اثر سمی را بر ارگانیسمهای غیرهدف و محیطزیست دارد، در نتیجه در حفظ و توسعه پایدار محصولات کشاورزی نقش مهمی ایفا میکند. طبق فرضیههای ارایه شده در منابع، ساپونین فعالیت دفاعی-بازدارندگی برای گیاه دارد و سبب مشکلات گوارشی، اختلال در پوستاندازی و سمیت سلولی در حشرات آفت میشود. به همینمنظور از این ترکیبات گیاهی به صورت اسپری یا انتخاب واریتههایی با ساپونین بیشتر، بهعنوان یک ابزار بسیار کارآمد در برنامههای مدیریت تلفیقی برای حفظ محصولات کشاورزی و باغبانی استفاده میشود. همچنین این آفتکش خاصیت سرطانزایی، جهشزایی و غدهزایی ندارد و بهعنوان یک آفتکش ایمن مورد توجه است. |
کلیدواژه ها: |
واژه های کلیدی: چای، ساپونین، آفتکش طبیعی، حشرات آفت |
وضعیت : مقاله برای ارائه به صورت پوستر پذیرفته شده است |