ارزیابی شاخص‌های اقتصادی تولید برگ سبز چای در استان گیلان
کد مقاله : 1007-TEACONF (R1)
نویسندگان:
ابراهیم آذرپور *1، حمید رضا بزرگی2، رحمت پادیاد2، محمد درویشی3
1لاهیجان- بهشتی 21
2پایگاه بسیج علمی شهید مطهری بازکیاگوراب
3کارگروه کشاورزی سازمان بسیج علمی، پژوهشی و فناوری استان گیلان
چکیده مقاله:
محصول گیاه چای (Camellia sinensis L) یکی از پرطرفدارترین نوشیدنی‌های غیر الکلی است که به علت اثرات دارویی، طراوت و آرام بخشی مورد استفاده بیش از دو سوم جمعیت جهان قرار می‌گیرد. تولید پایدار چای در استان گیلان نیازمند بررسی عوامل اقتصادی اثر گذار بر تولید می‌باشد. هدف از این پژوهش بررسی چند عامل اقتصادی در نظام تولید برگ سبز چای در استان گیلان می‌باشد. اطلاعات مورد نیاز به‌وسیله پرسشنامه و مصاحبه حضوری با چایکاران در سال زراعی 1396-1392 جمع‌آوری شد. عوامل اندازه‌گیری شده در این بررسی شامل: ارزش ناخالص تولید، بازده‌ی خالص و نسبت سود به هزینه بود. نتایج این مطالعه نشان داد که میزان کارایی و بهره وری اقتصادی برای تولید برگ سبز چای در استان گیلان نسبتاً کم می باشد. از دلایل کم بودن میزان کارایی و بهره وری افتصادی تولید برگ سبز چای در منطقه می‌توان به هزینه بالای تولید اشاره نمود. قیمت خرید برگ سبز چای در طول چند سال اخیر علی رغم افزایش، جنبه حمایتی کمی داشته، بنابراین سیاست خرید تضمینی چای باید با مد نظر قرار دادن حمایت موثر، مورد تجدید نظر کلی قرار گیرد. تعیین نرخ مناسب برای خرید تضمینی چای بر اساس فاکتورهای نرخ تورم و هزینه های تمام شده تولید در طول یکسال می تواند گامی به سمت تولید پایدار این محصول باشد.
کلیدواژه ها:
ارزش ناخالص، تولید بازده خالص، نسبت سود به هزینه، بهره وری، چای، کارایی
وضعیت : مقاله برای ارائه به صورت پوستر پذیرفته شده است