آیا تنش خشکی روی خصوصیات گیاهان دارویی تأثیرگذار است؟ (مطالعه مروری) |
کد مقاله : 1039-TEACONF (R1) |
نویسندگان: |
حمید ضیایی دوستان * لنگرود، جاده لیلاکوه، میدان کشاورزی، مدیریت جهاد کشاورزی شهرستان لنگرود |
چکیده مقاله: |
تنشهای محیطی از قبیل شوری (خاک و آب) و تنش کمآبی یکی از موانع اصلی در تولید محصولات زراعی و باغی در بسیاری از نقاط دنیا بهویژه مناطق خشک و نیمهخشک مانند ایران محسوب میشود؛ در حال حاضر استفاده از گیاهان و ارقام مقاوم به شوری و کمآبی یکی از مهمترین روشهای مؤثر در بهره برداری و افزایش عملکرد هکتاری در مناطق خشک و نیمهخشک جهان است. تنش خشکی زمانی در گیاه حادث میشود که میزان آب دریافتی گیاه کمتر از تلفات آن باشد. در این هنگام، ترکیبی از شرایط فیزیکی و محیطی، سبب تنش در داخل گیاه شده و تولید را کاهش می دهد. این کاهش درنتیجه تأخیر و یا عدم استقرار گیاه، تضعیف و یا از بین رفتن گیاهان استقراریافته، مستعد شدن گیاه نسبت به حمله آفات و بیماریهای گیاهی، تغییرات فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی در سوختوساز گیاه، تغییرات در کیفیت دانه، علوفه، الیاف، روغن و دیگر محصولات اقتصادی گیاه به وجود میآید. خشکی بیشتر یک عامل کاهش دهنده عملکرد است و این حالت حتی در مواردی که آسیب وارده مشهود نباشد نیز وجود دارد. پیشرفتهای بهنژادی ازنظر افزایش مقاومت به خشکی بدون اینکه با کاهش تولید یا کیفیت محصول روبرو باشد بسیار کند است. در این مقاله با مرور مطالعات انجامشده روی چند نوع گیاه دارویی، اثر تنش خشکی روی این گیاهان بررسی شده است. |
کلیدواژه ها: |
کم آبی، تنش خشکی، گیاهان دارویی |
وضعیت : مقاله برای ارائه به صورت پوستر پذیرفته شده است |