بررسی اتنوفارماکولوژیکی ، فیتوشیمیایی ، آنتی اکسیدانی و ضد باکتریایی گیاه کاکوتی کوهی (Ziziphora clinopoides Lam. ) در استان گلستان
کد مقاله : 1094-TEACONF
نویسندگان:
معصومه مازندرانی *1، محمد غفوریان2، المیرا ظهری3، سید مهدی آقایی4
1دکتری تخصصی
2دانشجوی اینترن رشته پزشکی مازندران
3دانشجوی رشته دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی گیلان
4مدیر عامل شرکت شفاپخش هیرکان
چکیده مقاله:
چکیده :
در این تحقیق سرشاخه های گلدار گیاه کاکوتی کوهی ( Ziziphora clinopodioides Lam.)) از یکی از رویشگاههای طبیعی آن ( درازنو -2300 متر ) ، اواخر خرداد 1395 چمع آوری گردید . اسانس گیاه توسط دستگاه تقطیر با بخار آب (طرح کلونجر) استخراج و توسط دستگاههایGC و GC/Ms مورد شناسایی قرار گرفت . میزان فنل و فلاونویید کل با استفاده از روشهای اسپکتروفوتومتری ، عملکرد آنتی اکسیدانی با استفاده از روش DPPH و اثر ضد میکروبی عصاره گیاه با استفاده از روش دیسک دیفیوژن ارزیابی گردید . نتایج نشان داد ، این گیاه به عنوان ضد عفونی کننده و ضد التهاب در رفع التهابات و عفونتهای گوارشی استفاده میشود . پولگون (43.4% ) ، منتول ( 15.12% ) و گاما- ترپینن (7.01% ) ، ایزو پولگون ( 6.7%) از مهمترین مواد موثره اسانس و عصاره گیاه با مقدار فلاونویید کل ( ( 41.6 mgEQU/g.و فنل کل (84.3 mg EGA/g ) از عملکرد آنتی اکسیدانی بالقوه در مهار رادیکالهای آزاد ( IC50=24.1 mg/ml) برخوردار بود . باکتریهای استافیلوکوکوس اورئوس با قطر هاله عدم رشد (27.8mm) ، استافیلوکوکوس اپیدرمایدیس ( 23.1mm) ، باسیلوس سرئوس ( 22 mm) ، اشرشیا کلی ( 19 mm) و سپس کاندیدا آلبیکنس ( 16.1 mm ) از حساسترین پاتوژنها نسبت به عصاره گیاه گزارش شدند . و اینکه یک رابطه مثبت بین مواد موثره و عملکرد آنتی اکسیدانی و آنتی باکتریایی گیاه وجود دارد و این موضوع در تایید استفاده های سنتی آن در منطقه قابل بحث است .
کلیدواژه ها:
کلمات کلیدی : آنتی اکسیدانی، آنتی باکتریال ، ، اسانس ، استان گلستان ، پولگون ، تیمول ،فنل و فلاونویید کل، کاکوتی کوهی
وضعیت : مقاله برای ارائه شفاهی پذیرفته شده است