بررسی اتنوفارماکولوژیکی ، فیتوشیمیایی ، آنتی اکسیدانی و ضد باکتریایی گیاه دارویی مرزه (Satureja mutica Fisch. & C.A.Mey. ) در مستند سازی مصارف دارویی آن در طب سنتی استان گلستان
کد مقاله : 1098-TEACONF
نویسندگان:
معصومه مازندرانی *1، المیرا ظهری2، محمد غفوریان3، سید مهدی آقایی4
1دکتری تخصصی
2دانشجوی رشته دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی گیلان
3دانشجوی اینترن رشته پزشکی علوم پزشکی مازندران
4مدیر عامل شرکت شفاپخش هیرکان
چکیده مقاله:
گیاه مرزه (Satureja mutica Fisch. & C.A.Mey) از مهمترین گیاهان دارویی معطر در ر شمال ایران به عنوان ضد التهاب ، مسکن و ضد عفونی کنده مطرح است. در این تحقیق سرشاخه های گلدار گیاه از کوهستان درازنو -2300 مترو در اواخر خرداد 1395 چمع آوری گردید . اسانس گیاه توسط دستگاه تقطیر با بخار آب استخراج و توسط دستگاهGC و GC/Ms مورد شناسایی قرار گرفت . میزان فنل و فلاونویید کل با استفاده از روشهای اسپکتروفوتومتری ، عملکرد آنتی اکسیدانی با استفاده از روش DPPH و اثر ضد میکروبی آن با استفاده از روش دیسک دیفیوژن ارزیابی گردید . یافته ها نشان داد که از مرزه به عنوان چاشنی ا غذایی و به عنوان ضد نفخ ، مسکن،ضد سرفه ،ضد عفونی کننده و مسکن دردهای روماتیسمی استفاده میشود. مواد موثره کارواکرول (48.5% ) ، تیمول ( 23.12% ) و ترپینن – 4 ال (12.01% ) از مهمترین مواد موثره اسانس گیاه گزارش گردید . با میزان فلاونویید ( ( 81.5 mgEQU/g.و فنل کل (104.6 mg EGA/g ) از عملکرد آنتی اکسیدانی بالقوه در مهار رادیکالهای آزاد ( IC50=15.1 mg/ml) و به ترتیب باکتریهای استافیلوکوکوس اورئوس (23.8mm) ، استافیلوکوکوس اپیدرمایدیس ( 19.1mm) و سپس کاندیدا آلبیکنس یا قطر هاله عدم رشد ( 13.1 mm ) از حساسترین پاتوژنها نسبت به عصاره گیاه مرزه گزارش شدند . نتایج حاکی از وجود یک رابطه مثبت و منطقی بین مواد موثره و عملکرد آنتی اکسیدانی و ضد باکتریایی گیاه وجود دارد .
کلیدواژه ها:
آنتی اکسیدانی، آنتی باکتریال ، اتنوفارماکولوژی، اسانس ، ،فنل ، فلاونویید کل، مرزه ، گلستان
وضعیت : مقاله برای ارائه به صورت پوستر پذیرفته شده است