اثر فارماکولوژیکی اسانس گیاهان دارویی بر سیستم ایمنی طیور |
کد مقاله : 1130-TEACONF |
نویسندگان: |
مجتبی حبیبی، محمد حسین نعمتی * مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان زنجان |
چکیده مقاله: |
سرعت رشد جوجههای گوشتی در طول دهههای گذشته رشد چشمگیری داشته بهطوری که در طی سه دهه اخیر سالانه یک روز از زمان کشتار آن کاسته شده است. این سرعت رشد مرهون پیشرفتهای ژنتیکی، مدیریتی، تغذیهای، بهداشتی و ... میباشد. با توجه به کوتاه شدن طول دوره پرورش، جوجههای گوشتی همواره تحت شرایط تنش اکسیداتیو قرار دارند. تنش اکسیداتیو ناشی از عدم تعادل بین رادیکالهای آزاد تولید شده و سطح و فعالیت آنتیاکسیدانها است. سیستم ایمنی نسبت به تنش اکسیداتیو بسیار حساس است. سلولهای ایمنی بیشتر از طریق گیرندههای متصل به غشای سلولی با همدیگر در ارتباط بوده تا به طور موثر عمل نمایند. نقص در سیستم ایمنی پرنده منجر به کاهش عملکرد و مرگ و میر خواهد شد. امروزه با وجود اثرات مثبت استفاده از آنتیبیوتیک به عنوان محرک رشد، کاربرد آنها در تغذیه حیوانات ممنوع شده است. گیاهان دارویی و فرآوردههای آن میتوانند باعث افزایش سیستم ایمنی و بهبود رشد در دامها شوند. بسیاری از اجزای فعال گیاهان و ادویهها از پراکسیداسیون لیپید جلوگیری میکنند که این از طریق دفع رادیکالهای آزاد یا از طریق فعالسازی آنزیمهای آنتیاکسیدان، مانند سوپراکسید دیسموتاز، کاتالاز، گلوتاتیون پراکسیداز و گلوتاتیون ردوکتاز انجام میشود. تحقیقات متعدد نشان داده است که استفاده از گیاهان داروی ضمن حفظ سلامتی پرنده منجر به بهبود عملکرد آنها خواهد شد. |
کلیدواژه ها: |
گیاهان دارویی، سیستم ایمنی، رادیکال آزاد، آنتیاکسیدان، طیور |
وضعیت : مقاله برای ارائه به صورت پوستر پذیرفته شده است |