تاثیر کشندگی و اختلال در متابولیسم حدواسط عصاره الکلی گیاه درمنه خزری بر شپشک آردآلود چای
کد مقاله : 1144-TEACONF
نویسندگان:
سمر رمزی *
لاهیجان، خیابان شیخ زاهد، پژوهشکده چای
چکیده مقاله:
با توجه به بالا بودن سطح زیر کشت چای در شمال ایران و خسارت قابل توجه P. viburni ،کنترل موثر و ایمن این آفت اهمیت بسزایی دارد. عصاره و اسانس های گیاهی که در واقع متابولیت‌های ثانویه گیاهان هستند به‌واسطه اختلال در رشد و نمو و کاهش تغذیه می‌توانند گیاه چای را در برابر حشرات آفت حفظ کنند. در پژوهش حاضر، تاثیر حشره‌کشی و اختلال فیزیولوژیک عصاره الکلی گیاه درمنه خزری که بومی شمال کشور می‌باشد روی شپشک آردآلود چای مورد بررسی قرار گرفت. طبق بررسی‌های انجام شده مشخص شد دوز کشنده این عصاره در باطه های زمانی 24 و 48 ساعت 0.171 و 0.073 درصد بود و همچنین فعالیت آنزیم‌های سم‌زدا در حشرات تیمار دچار اختلال شد، هم‌چنین فعالیت آنزیم‌های دخیل در متابولیسم حدواسط مانند آلانین آمینوترانسفراز، آسپارتات آمینوترانسفراز و گاما-گلوتامیل ترانسفراز در حشرات تیمار نسبت به شاهد کاهش یافت. در نتیجه عصاره الکلی گیاه درمنه خزری با اختلال در فیزیولوژی حشره می‌تواند به عنوان حشره‌کش برای کنترل جمعیت این آفت استفاده شود.
کلیدواژه ها:
شپشک آردآلود چای، درمنه خزری، عصاره الکلی، کشندگی، متابولیسم حدواسط
وضعیت : مقاله برای ارائه شفاهی پذیرفته شده است