چای سبز فوری: تولید، خواص و مزایا
کد مقاله : 1145-TEACONF (R1)
نویسندگان:
بیتا عیسی نژاد بیدرونی *1، لیلا روزبه نصیرایی2، رضا آزادی گنبد3
1خیابان بیدرون . جنب کارگاه چوببری . منزل شیرزاد عیسی نژاد . کد پستی4431174199
2استادیار گروه علوم و صنایع غذایی، واحد نور، دانشگاه آزاد اسلامی، نور، ایران
3لاهیجان،خیابان شیخ زاهد گیلانی، پژوهشکده چای
چکیده مقاله:
چای یکی از پرمصرف‌ترین و مهم‌ترین نوشیدنی‌های مطبوع بعد از آب در جهان است و در بخش‌های ﻣﺨﺘﻠﻒ ﺟﻬﺎن به‌صورتﻫﺎی سبز ، سیاه ، اووﻟﻮﻧﮓ و چای قالبی ﻣﺼرف می‌گردد. در ﻣﻴﺎن اﻧﻮاع ﭼﺎی، ﺑﻴﺸﺘﺮﻳﻦ اﺛﺮات ﺳﻼﻣﺘﻲﺑﺨﺶ ﺑﺮ ﺳﻼﻣﺖ اﻧﺴﺎن در ﻣﻮرد ﻣﺼﺮف ﭼﺎی ﺳﺒﺰ گزارش‌ شده اﺳﺖ. چای فوری ، پودری جامد با قابلیت حلالیت بالا است که از چای سبز، سیاه و اوولونگ تهیه شده و اخیراً به‌عنوان یک محصول روبه‌رشد در کشورهای مختلف، تولید و مصرف می‌گردد. در سال‌های اخیر به اثرات دارویی و سلامت‌بخشی ویژه آن، به‌خصوص ویژگی‌های ضد سرطانی توجه زیادی شده است. لذا در این پژوهش از چای سبز خشک لاهیجان، تولید بهار سال 1395، در پژوهشکده چای کشور، عصاره آبی با نسبت 1 به 10 تهیه گردیده و عصاره به‌دست‌آمده برای تولید چای فوری در سازمان پژوهش های علمی و صنعتی ایران به‌وسیله اسپری‌درایر خشک شد. سپس آزمون حسی توسط یک تیم ارزیاب آموزش‌ندیده، به روش هدونیک پنج‌نقطه‌ای بر روی چای فوری و عصاره چای به‌‌عنوان شاهد انجام گرفت. بازده تولید و همچنین ارزیابی اقتصادی نیز در مقیاس آزمایشگاهی بررسی شد. نتایج آزمون حسی، بهبود خواص حسی چای را بعد از تبدیل شدن به پودر فوری نشان دادند. بازده تولید % 56/25 و برآورد اقتصادی، افزایش 170 برابری ارزش افزوده چای را نشان داد.
کلیدواژه ها:
اسپری درایر، پلی فنل، چای سبز، چای فوری، عصاره
وضعیت : مقاله برای ارائه به صورت پوستر پذیرفته شده است