اثرات برخی نوشیدنیها (کاکائو، قهوه و چای) بر پوسیدگی دندان |
کد مقاله : 1148-TEACONF |
نویسندگان: |
صغری محبیان اطاقوری *1، شیوا روفی گری حقیقت2، وحید رضا شادمند3، کلثوم چراغی4 1خیابان شیخ زاهد گیلانی- پژوهشکده چای 2خ شیخ زاهد گیلانی 3لاهیجان . شیخ زاهد . پژوهشکده چای 4لاهیجان- خیابان شیخ زاهد گیلانی- پژوهشکده چای |
چکیده مقاله: |
پوسیدگی و بیماری لثه از شایعترین بیماریهای عفونی دهان هستند که به دلیل انباشت پلاک (پوشش میکروبی) بر روی سطح دندان و در حاشیه لثه به ترتیب ایجاد میشوند. مطالعات زیادی نشان داده است که ترکیباتی طبیعی در غذاها و نوشیدنیها وجود دارد که میتواند مانع چسبندگی شده یا از فعالیت باکتریهای دهان جلوگیری کند. این فعالیتهای بیولوژیکی بهطور عمده به بخش پلیفنل نسبت داده شده است. پلیفنلهای موجود در کاکائو، قهوه و چای، به علت داشتن خاصیت ضد باکتریایی، در جلوگیری از فرآیندهای پوسیدگی دندان نقش مهمی ایفا میکنند. پنتامرهای پلیفنل کاکائو به طور قابل توجهی تولید پلاک و تولید اسید توسط باکتریها را کاهش میدهد. به این ترتیب که، تریونیلین، کافئین و اسید کلروژنیک موجود در قهوه سبز و بو داده، مانع جذب استرپتوکوک موتانس بزاق دهان به مینای دندان میشود. مطالعات انجام شده بر روی چای سبز، اولونگ و سیاه نشان میدهدکه پلیفنل موجود در چای اثر ضد پوسیدگی را از طریق یک عامل ضد میکروبی کنترل میکند و در حضور استرهای گالویل اپیکاتچین، اپیگالوکاتچین و گالوکاتچین، فعالیت ضد باکتریایی افزایش مییابد. همچنین اثرات ضد پوسیدگی روی استرپتوکوکهای α-haemolytic توسط پلیفنل در کاکائو، قهوه و چای، مشاهده شده است. |
کلیدواژه ها: |
پوسیدگی دندان، پلیفنلها، چای، قهوه، کاکائو |
وضعیت : مقاله برای ارائه به صورت پوستر پذیرفته شده است |